Krem z dyni... pychotka!
Przed Wami przepis, który wykombinowałyśmy razem z babcią. Nic trudnego i nadzwyczajnego.
To mój zdecydowany faworyt. Mogłabym jeść non stop.
Składniki:
- 0.5 kg dyni (gatunek zależy od waszych upodobań)
- 3 marchewki
- 2 ziemniaczki (takie całkiem spore)
- odrobina cebulki (ja raczej jej unikam, ale warto dodać do smaku)
- 1 litr wywaru (jeśli warzywny to będzie vegan, ja preferuję wywar na delikatnym chudym mięsku)
- sól, pieprz, kurkuma
- opcjonalnie: odrobina śmietany 30% lub gęstego jogurtu greckiego, pestki dyni, świeży imbir
Przygotowanie:
Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką. Pozostałe warzywa również pokroić w kosteczkę. Wszystkie warzywne składniki ugotować w bulionie do miękkości. Doprawić zupę wybranymi przyprawami i zblendować na gładki krem.
Opcjonalnie można dodać śmietanę lub jogurt.
Zupa jest bardzo syta i świetna na chłodne wieczory. Idealna zarówno na obiad, jak i na kolacje.
Przyznam szczerze, że mi zdarzyło się jeść ją nawet na śniadanie :)
Smacznego!
~ Sznurasek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
♥ Dziękuję za wszystkie komentarze - jesteście ogromną motywacją!
♥ Cenię sobie konstruktywną krytykę i porady od czytelników!
♥ Zaglądam na każdego bloga!
♥ Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu: ZAOBSERWUJ!