Dzisiaj przepis wegański!
Czasami zdarza mi się stworzyć coś VEGAN, a że naleśniki uwielbiam... Nie mogło być inaczej.
Składniki:
- 1 szklanka mąki (ja wymieszałam pszenną i gryczaną*)
- łyżka mąki ziemniaczanej**
- pół szklanki mleka sojowego (u mnie Alpro Unsweetened)
- kopiasta łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- odrobina wody gazowanej***
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy, dokładnie mieszamy, by zniwelować powstanie nie mile widzianych grudek. Ciasto warto odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie można zabrać się za smażenie naleśników. Ja zawsze na początku przecieram patelnię odrobiną wybranego tłuszczu (np. oliwą).
PS: Pamiętajcie, że patelnia musi być dobrze rozgrzana!
* mąka gryczana sprawia, że naleśniki są bardzo elastyczne i super się zwijają, są również cieniutkie i mięciutkie
** mąka ziemniaczana jest w tym przepisie spoiwem, skrobia służy nam w tym przypadku jako zamiennik jajka
*** woda gazowana dodaje naleśnikom pulchności
Życzę Wam smacznego!
~ Sznurasek
MNIM kradę przepis <3
OdpowiedzUsuńZapraszam https://ispossiblee.blogspot.com/2018/11/torby-pokrowce-wystroj-wnetrz-youpibagpl.html
Skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuń