Witam po świętach!
Dopiero teraz wrzucam ten przepis, a co mi tam! Dobry czas na babkę jest zawsze.
Składniki:
- 190g mąki
- 300 g cukru
- 115 g masła
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- szczypka sody oczyszczonej
- cukier puder lub gorzka czekolada na wierzch
- opcjonalnie: kakao, jeżeli chcemy aby wyszła nam babeczka marmurkowa
Przygotowanie:
Piekarnik
rozgrzewamy do 190 stopni. "Babkową" foremkę natłuszczamy i obsypujemy
bułką tartą. W misce ucieramy cukier z masłem na gładką, puszystą masę.
Stopniowo dodajemy śmietanę oraz jajka, cały czas ucierając.
Dodajemy sodę oraz mąkę i dokładnie łączymy składniki ze sobą.
Przekładamy do foremki. Pieczemy przez godzinę, do momentu aż patyczek będzie czysty.
Babeczka
wychodzi pyszna, puszysta i mokra - czyli taka jaką u mnie w domu
wszyscy uwielbiają. Nie lubimy suchych na wiór ciast :)
Smacznego!
~ Sznurasek
Mniam ta smietanka musiała dac dużego smaczka <3
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2017/04/gray-bomber-jacket.html
Owszem! :) Polecam spróbować :)
Usuń