sobota, 22 kwietnia 2017

Babka na kwaśnej śmietanie

Witam po świętach!
Dopiero teraz wrzucam ten przepis, a co mi tam! Dobry czas na babkę jest zawsze.




Składniki: 

- 190g mąki
- 300 g cukru
- 115 g masła
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- szczypka sody oczyszczonej
- cukier puder lub gorzka czekolada na wierzch
- opcjonalnie: kakao, jeżeli chcemy aby wyszła nam babeczka marmurkowa

Przygotowanie: 

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. "Babkową" foremkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. W misce ucieramy cukier z masłem na gładką, puszystą masę. Stopniowo dodajemy śmietanę oraz jajka, cały czas ucierając.
Dodajemy sodę oraz mąkę i dokładnie łączymy składniki ze sobą.
Przekładamy do foremki. Pieczemy przez godzinę, do momentu aż patyczek będzie czysty.

Babeczka wychodzi pyszna, puszysta i mokra - czyli taka jaką u mnie w domu wszyscy uwielbiają. Nie lubimy suchych na wiór ciast :)
Smacznego!

~ Sznurasek


2 komentarze:

  1. Mniam ta smietanka musiała dac dużego smaczka <3

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2017/04/gray-bomber-jacket.html

    OdpowiedzUsuń

♥ Dziękuję za wszystkie komentarze - jesteście ogromną motywacją!
♥ Cenię sobie konstruktywną krytykę i porady od czytelników!
♥ Zaglądam na każdego bloga!
♥ Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu: ZAOBSERWUJ!