Po dość długiej nieobecności znów tutaj zawitałam.
Przepis na szybkości - banał, a niezwykle pyszny :)
Tam ta da da ta tam "CHLEBEK BANANOWY" :)
Smakuje troszkę jak babka piaskowa! :)
Składniki:
- 20 g roztopionego masła (lub inny tłuszcz np.olej kokosowy)
- 2 mocno dojrzałe banany
- 100g mąki kukurydzianej (lub innej ulubionej)
- 2 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: łyżeczka ksylitolu i wybrane dodatki do środka np.wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą blendujemy. Jeśli ciasto wydaje nam się zbyt gęste można rozrzedzić je odrobiną wody. Formę (najlepiej keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut w 160 stopniach - do suchego patyczka.
Rozkład makroskładników (dla chlebka bez dodatków):
930 kcal
B: 24,7g W: 141,9 T: 29,3
Smacznego!
~ Sznurasek
___________________________________________________________
Wybaczcie mi "rewelacyjną" jakość zdjęcia - zostało wykonane telefonem.
Nie mam czasu, by tworzyć w kuchni profesjonalne studio fotograficzne, dlatego już teraz uprzedzam, że jeżeli coś tutaj będzie się pojawiać - to prawdopodobnie będzie to właśnie w takiej jakości. Wybaczycie? :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńChociaż bardzo dużo gotuję i spędzam czasu w kuchni to chyba jeszcze nigdy nie natknęłam się na chleb bananowy. Najbardziej przypadły mi do gustu przepisy z https://basiazsercem.pl/ gdzie wiem, jak bardzo fajnie i kreatywnie można wykorzystać różnego typu mąkę. Na dziś oczywiście mam już zaplanowany kolejny przepis.
OdpowiedzUsuń